Čo je pohybový aparát?
Pohybový aparát je muskulo-skeletálny systém, ktorý nášmu telu poskytuje oporu, stabilitu, tvar a pohyb. Delí sa na dva široké systémy: na svalový systém a na kostrový systém. Svalový systém pozostáva zo všetkých svalov ľudského tela (napr.: kostrové svaly, ktoré pôsobia na kĺby a vytvárajú pohyby). Okrem svalov obsahuje aj šľachy, ktoré „pripevňujú“ svalstvo ku kostiam. Kostrový systém pozostáva až z 206 kostí v ľudskom tele. Kosti pre nás predstavujú pomyselné „lešenie,“ ktoré chráni vnútorné orgány a uľahčuje pohyby tela (lokomóciu). Kosti sú vzájomne pospájané a miesto, v ktorom sa stretávajú, sa nazýva kĺb. Kĺby poskytujú kostiam oporné body, na ktorých sa otáčajú, čím je umožnený pohyb jednotlivých častí tela. Pevné a pružné spojivové tkanivo, ktoré spája kosti v kĺboch, sa nazýva chrupavka.
Ako udržať vitalitu chrupaviek?
Chrupavka sa skladá z bunkových zložiek chondrocytov, medzibunkovej hmoty a perichondria (väzivového obalu). Z hľadiska štruktúry základnej hmoty je možné chrupavku deliť na hyalínovú chrupavku (napr.: spojenie medzi rebrami a hrudnou kosťou), elastickú chrupavku (napr.: v ušnici) a väzivovú chrupavku (napr.: medzistavcové platničky). Kĺbové chrupavky napomáhajú tkanivu znášať mechanické namáhanie, spájaným kostiam umožňujú niesť váhu, tlmiť nárazy a kĺzať pohyby s minimálnym trením. Živiny sa do chrupaviek dostávajú cez okolité spojivové tkanivo, pretože sú avaskulárne (bezcievne). To znamená, že živiny nie je možné priamo dodávať krvným zásobovaním. Aj z tohto dôvodu môžu byť chrupavky náchylnejšie na opotrebovanie a ich poranenia sa hoja pomalšie, pretože telo nedokáže dodať dostatočné množstvo živín potrebných na „opravu“ chondrocytových buniek. V prípade opotrebenia chrupavky môže nastať priamy kontakt kostných povrchov, ktorý je sprevádzaný bolesťou.
Štruktúru chrupaviek tvoria jemné kolagénové vlákna, z ktorých má najvýraznejšie zastúpenie kolagén typu I a II. Avšak, v ľudskom tele sa nachádza až 28 rôznych typov kolagénu. Ide o proteíny, ktoré sú veľmi dôležité pre udržanie tvaru, tlmenie kĺbov a zlepšenie flexibility mnohých telesných tkanív (napr.: kosti, koža). Naše telo si kolagén dokáže produkovať aj prirodzenou cestou pomocou rozkladu bielkovín na aminokyseliny, ktoré získava zo stravy. Starnutím však produkcia kolagénu prirodzene klesá. Medzi potraviny bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré telo dokáže využiť na tvorbu kolagénu, patria napríklad vajcia, sója, strukoviny a mliečne výrobky. Taktiež je veľmi dôležitý aj dostatočný príjem vitamínu C, ktorý môžeme nájsť napríklad v ovocí či listovej zelenine. *Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu, k správnej funkcií kostí a chrupaviek. Rovnako dôležitý je aj *vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a k udržaniu správneho fungovania svalov. V neposlednom rade netreba zabúdať ani na príjem *zinku, ktorý prispieva k udržaniu zdravých vlasov, nechtov a kostí a nachádza sa napríklad v orechoch. *Zdravotné tvrdenia sú v súlade s Nariadením Komisie (EÚ) č. 432/2012.
Kolagén typu I
Kolagén typu I je najrozšírenejším kolagénom v ľudskom tele (napr.: koža, väzivá, kosti, zuby). Tvorí hlavné štrukturálne zloženie takmer všetkých spojivových tkanív, napríklad šliach. Šľachy pripevňujú kostrové svaly ku kostiam a sú tvorené z množstva kolagénových vlákien, ktoré im poskytujú vysokú pevnosť v ťahu. Stiahnutím svalstva šľachy prenášajú mechanickú silu na kosti, ktoré „potiahnu“ a tým umožnia pohyb. Kolagén typu I zlepšuje produkciu elastínu, vďaka čomu je tkanivo pružnejšie, napomáha rastu vlasov, nechtov a udržaniu pevnosti pokožky. Taktiež poskytuje štrukturálnu výstuž kostí, v ktorých pôsobí ako oporné „železné tyče v betóne“. Kolagén typu I pochádza zvyčajne zo živočíšnych bielkovín. Primárnym zdrojom tohto typu kolagénu môžu byť napríklad ryby, vývar z kostí a červené mäso.
Kolagén typu II
Kolagén typu II je hlavnou štrukturálnou zložkou kĺbových povrchov elastických a hyalínových chrupaviek, ktorým dodáva elasticitu a odolnosť v tlaku. Ten typ kolagénu napomáha udržiavať tvar chrupaviek, vďaka čomu bráni ich deformáciám a opotrebovaniu. V dôsledku degradácie kolagénu II. typu môže dôjsť až k nezvratnému poškodeniu chrupaviek. Kolagén typu II môžeme prirodzene získať napríklad konzumáciou morských a kuracích produktov.
Hydrolyzovaný kolagén typu II je natívny kolagén, ktorý je všeobecne uznávanou zložkou špičkových doplnkov pre podporu kĺbovej výživy. Enzymatickou hydrolýzou sa štiepi na peptidy, ktoré sú ľahko stráviteľné proteíny s vysokou biologickou dostupnosťou.
Glukozamín sulfát a chondroitín sulfát
Glukozamín a chondroitín sulfát patria medzi základné stavebné prvky chrupaviek. Sú prirodzenou zložkou kolagénu typu II. Glukozamín sulfát má nezastupiteľnú úlohu pre udržanie správnej funkčnosti a pružnosti chrupaviek. Chondroitín sulfát napomáha chrupavke dodávať estetické vlastnosti a zlepšuje tlmenie kĺbov. Glukozamín a chondroitín sulfát sú vhodné aj ako doplnková prevencia v „boji“ proti nadmernému poškodzovaniu a opotrebovávaniu chrupaviek.
Kyselina hyalurónová
Kyselina hyalurónová je veľmi významná a vedecky uznávaná látka, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Dokáže viazať molekuly vody, čím vytvára viskóznu konzistenciu, ktorou zabezpečuje lubrikáciu a napomáha pri tlmení nárazov v kĺbe. Kyselina hyalurónová je vďaka svojim úžasným vlastnostiam dôležitým základom tzv. synoviálnej tekutiny (kĺbneho mazu), ktorá zabezpečuje hladký pohyb kĺbov. Degradácia kyseliny hyalurónovej v kĺbových chrupavkách môže mať za následok ich trenie až následné „olupovanie“ a „opadávanie“ chondrocytov, ktorých odlúpené časti môžu spôsobovať bolesť a vyvolávať imunitné reakcie.
Látka MSM (metylsulfonylmetán)
Látka MSM (metylsulfonylmetán) je organická zlúčenina síry. Síra je tretí najdôležitejší minerál v tele a je významná pre zdravie spojivového tkaniva a funkciu kĺbov.
Prírodné bohatstvo tradičnej čínskej medicíny
V oblasti kĺbovej výživy vedia byť nápomocné aj niektoré rastlinné zložky. Veľmi vyhľadávaný je napríklad *podzemok kurkumy dlhej (Curcuma longa), ktorý prispieva k normálnemu stavu kĺbov a kostí, tiež je považovaný za antioxidant. Za najviac účinnú látku z podzemku kurkumy dlhej sa považuje *kurkumín, ktorý prispieva ku kontrole zápalových reakcií. Kurkumín patrí medzi kurkuminoidy – biologicky aktívne látky, ktoré zodpovedajú aj za sýtu žltú farbu a sú bohaté na tiamín, niacín a vitamín C. *Zdravotné tvrdenia sú v súlade s Nariadením Komisie (EÚ) č. 432/2012.
Niektoré rastlinné extrakty však môžu mať horšiu rozpustnosť vo vode, čo môže výrazne ovplyvniť ich biologickú dostupnosť. Avšak, špeciálna micelárna forma spracovania jednotlivých zložiek dokáže umožniť ľahší vstup a transport aktívnych látok do organizmu, čím sa zvýši aj ich využiteľnosť v organizme. Štruktúra micely pozostáva z jadra a obalovej časti. Sušený extrakt rastlinných zložiek v podobe vysokokoncentrovaného roztoku s uzatvorenými aktívnymi zložkami vo vnútri micely, sa dokáže ľahšie preniesť do buniek organizmu. Micelárna technológia sa vyznačuje vysokou stabilitou, lepšou rozpustnosťou vo vode a vyššou biologickou dostupnosťou.
Dôležitá je prevencia
Celkovú fyzickú kondíciu je možné podporiť „zlatým pravidlom,“ ktorým je dostatok pohybu. Nezabúdajte aj pri bežných činnostiach meniť polohy, robte si prestávky a snažte sa počas dňa vydať nejakú aktivitu. Vhodnou prevenciou „boľavých kĺbov“ môže byť napríklad bazénová terapia, ktorá umožňuje odľahčovať kĺby vo vode, čím je menej bolestivá než iné druhy športov. Šetrnou formou športovania je aj napríklad používanie stacionárneho bicykla, ktorý poskytuje aeróbne cvičenie s nízkym dopadom na kĺby. Ďalšou alternatívou môžu byť jemné naťahovacie cvičenia, ktoré znižujú stuhnutosť svalstva a kĺbov, napomáhajú udržiavať flexibilitu a rozsah pohybov. Medzi vhodné doplnkové nemedicínske prístupy, ktoré môžu byť účinné pre istú skupinu ľudí, sú napríklad aj joga, masáže, akupunktúra alebo mäkké techniky uvoľňovania.